Przeglądaj wg Autor "Jasieńska, Grażyna"
Teraz wyświetlane 1 - 3 z 3
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja High tea consumption diminishes salivary 17beta-estradiol concetration in Polish women(Cambridge University Press, 2006) Kapiszewska, Maria; Miśkiewicz, Małgorzata; Ellison, Peter T.; Thune, Inger; Jasieńska, GrażynaWe hypothesized that among reproductive-age women consuming large quantities of tea, the production of estradiol would be suppressed. It has been shown that catechins and theaflavines, the major constituents of tea, inhibit aromatase, an enzyme which catalyses the conversion of androgens to estrogens. Our study included Polish women living in urban (N=61) and rural (N=48) areas. Women collected daily saliva samples for one complete menstrual cycle and filled out dietary questionnaires. Saliva samples were analyzed by radioimmunoassay for concentration of 17-β estradiol (E2). Women with high (above the median) average daily consumption of black tea had reduced levels of salivary E2, in comparison with women who drank less black tea (below median). This effect was observed within the whole study group, as well as separately within urban (p = 0.0006) and rural (p = 0.013) groups. High intake of the sum of subclasses of tea catechins and epigallocatechin gallate, assessed using the USDA database [http://www.nal.usda.gov], was also associated with lower concentrations of E2 within all women (p = 0.01 and p = 0.0001, respectively) and within the urban group (p = 0.0001 and p = 0.004, respectively). Similar relationships were observed between the sum of subclasses of theaflavines and thearubigines and E2 levels for the whole group (p = 0.002) and for urban women (p = 0.02). Women with high consumption of tea had lower levels of E2 concentration throughout the entire menstrual cycle. These results may have implications for reducing hormone-related cancer risk by a relatively easy dietary intervention.Pozycja Środowisko a gospodarka hormonalna u kobiet Cz. 1 i 2(Oficyna Wydawnicza AFM, 2011) Jasieńska, Grażyna; Mędraś, Marek; Kubicka, Eliza; Jóźków, Paweł; Józefik, Barbara; Pawłowski, Leszek; Pawłowski, Bogusław; Ziomkiewicz-Wichary, Anna; Nenko, Ilona; Merklinger-Gruchała, Anna; Kalemba-Drożdż, Małgorzata; Kapiszewska, Maria; Matusik, Stanisław; Milewicz, Tomasz; Jaśkiewicz, Jerzy; Drąg, Jagoda; Lizak, Dorota; Gregoraszczuk, Ewa L.; Karolewski, Kazimierz; Kapiszewska, MariaPozycja Żywienie a stężenia hormonów płciowych (estrogenów i progesteronu) u kobiet w wieku rozrodczym: Implikacje dla ryzyka raka piersi(Oficyna Wydawnicza AFM, 2011) Merklinger-Gruchała, Anna; Jasieńska, GrażynaW artykule poruszono problem zależności pomiędzy stężeniami hormonów płciowych u kobiet w wieku rozrodczym (estrogenów i progesteronu) a kalorycznością diety, zawartością wybranych składników pokarmowych, w tym alkoholu w diecie oraz całościowym sposobem żywienia - typami diet (ang. dietary patterns). Wskazano także prawdopodobne mechanizmy biologiczne odpowiedzialne za omawiane zależności. Wyniki prac opartych o całościową ocenę diety nie dostarczają dowodów na istnienie związku pomiędzy typami diet a stężeniami sterydów jajnikowych u kobiet w wieku rozrodczym. Również na podstawie wyników badań wykorzystujących tradycyjne analizy żywieniowe (polegające na badaniu wpływu pojedynczych lub kilku wybranych składników odżywczych na dany efekt zdrowotny) nie można jednoznacznie wskazać tych składników odżywczych, które wpływają na stężenia hormonów płciowych. Jedynie spożywanie alkoholu wydaje się odgrywać rolę w zwiększaniu stężeń estrogenów w organizmie, co koresponduje z uznaniem alkoholu jako jedynego żywieniowego czynnika ryzyka raka piersi, który jest najczęstszym nowotworem u kobiet na świecie.