Przeglądaj wg Słowo kluczowe "breast milk"
Teraz wyświetlane 1 - 6 z 6
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Composition of breast milk in women on a low-carbohydrate diet: a report of two cases(Oficyna Wydawnicza AFM, 2024) Tułacz, Kinga; Parol-Ostręga, Natalia; Jabłońska, Anna; Rozensztrauch, AnnaThere is no clear definition of low-carbohydrate diets (LCDs). What LCDs have in common, however, is that they restrict the intake of carbohydrates relative to standard recommended diets. Breast milk is the best form of nutrition for newborns and infants. This study reports two cases of women who followed a LCD while breastfeeding. The breast milk sample collected from patient 1 eighteen days after the introduction of a LCD had a fat content of 2.7 g/dL, whereas the breast milk sample collected from the patient fifty days after the introduction of the diet had a fat content of 2.9 g/dL. Both the samples had a protein content of 1.3 g/dL and a carbohydrate content of 7.9 g/dL. The breast milk sample collected from patient 2 had a fat content of 3.5 g/dL, protein content of 1.9 g/dL, carbohydrate content of 8.2 g/dL and calorie content of 73 kcal/dL. The samples of breast milk collected from patients on a LCD contained higher protein levels. Breastfeeding women are particularly at risk of the negative consequences of dietary mistakes.Pozycja Family - Health - Disease(Oficyna Wydawnicza AFM, 2020) Gołkowski, Filip; Kalemba-Drożdż, Małgorzata; Fusińska-Korpik, Agnieszka; Skorupska-Król, Agnieszka; Kurleto, Paulina; Dębska, Grażyna; Pawłowski, Leszek; Bil, Jakub; Bajcarczyk, Renata; Florek, Renata; Kozieł, Dorota; Witkoś, Joanna; Grzywacz-Kisielewska, Agata; Kin-Dąbrowska, JoannaPreface: "The family is the basic social cell and a person’s closest environment; it plays the dominant non-medical role in shaping health as it is the primary source of knowledge about nutrition, life-style and disease prevention. The family may determine both healthy habits and anti-health behaviors; it influences the entire duration of a person’s life. It is important to emphasize the extremely significant role of the family in providing care, supporting treatment processes, and giving company to an ill family member."(...)Pozycja Family Health Disease(Oficyna Wydawnicza AFM, 2024) Gołkowski, Filip; Dębska, Grażyna; Tułacz, Kinga; Kronkowska, Julia; Rozensztrauch, Anna; Parol-Ostręga, Natalia; Jabłońska, Anna; Dąbek, Anna; Wójcik, Marta; Zborowska, Iwona; Bańdo, Marcelina; Bakalarz, Renata; Shapar, Anastasia; Skorupska-Król, Agnieszka; Zabawa, Julia; Klisowska, Iwona; Bombska, Aleksandra; Salik, Katarzyna; Felińczak, Anna; Seń, Mariola; Twardak, Iwona; Olejarz, Izabela; Lisowska, Aleksandra; Kraińska, Agnieszka; Twardak, Jerzy; Stołkowska, Alicja; Lech-Brytan, Marzena; Trybała, Katarzyna; Powązka, Marcelina; Karbowska, Marta; Grzeszczuk, Maciej; Gieysztor, EwaPreface: "The monograph Family – Health – Disease is a part of an interdisciplinary issue on the impact health and disease have on the family. It includes eleven chapters, eight of which are case reports, while the remaining three are original studies. The authors of the individual chapters are doctors, nurses, midwives, physiotherapists, biologists and psychologists who are involved in academic activities and teaching in various units, including medical students. Both the structure and content of the individual chapters of the monograph reflect the editors’ intent in the title very well. Furthermore, they make research contributions to the discipline of medical and health sciences."(...)Pozycja Family – Health – Disease. Preface(Oficyna Wydawnicza AFM, 2024) Gołkowski, Filip; Dębska, GrażynaPozycja Państwo i Społeczeństwo 2019, nr 4 Medycyna i Zdrowie publiczne(Oficyna Wydawnicza AFM, 2019) Kalemba-Drożdż, Małgorzata; Kopiński, Piotr; Kadučáková, Helena; Tretinová, Barbora; Macko, Magdalena; Senderek, Tomasz; Girzelska, Joanna; Adamczuk, Justyna; Fecko-Gałowicz, Kinga; Nieckula, Magdalena; Kozieł, Dorota; Florek, Renata; Bajcarczyk, Renata; Przybytek, Monika; Filipowicz-Ciepły, Justyna; Kordek, Radzisław; Taran, Katarzyna; Orzechowska, Magdalena; Kuncman, Wojciech; Przybylski, Grzegorz; Dąbrowska, Anita; Gołda, Ryszard; Pilaczyńska-Cemel, MartaZe wstępu: "Prezentujemy Państwu kolejny numer „Państwa i Społeczeństwa” poświęcony zagadnieniom medycyny i zdrowia publicznego, który zawiera sześć prac oryginalnych, dwie prace poglądowe i jeden opis przypadku. To drugi zeszyt medyczny wydany w tym roku. Zestawienie prac oryginalnych otwiera artykuł, w którym zespół Marty Pilaczyńskiej-Cemel i wsp. analizuje parametry stanu zapalnego oraz osoczowe stężenie kompleksów immunologicznych, a następnie stawia wniosek o przewadze humoralnej odpowiedzi swoistej w zaawansowanym stadium raka płuca. W kolejnych dwóch pracach – których pierwszym autorem jest Wojciech Kuncman – zreferowano wyniki badań histoimmunologicznych nad ekspresją genów kodujących dwa białka, tj. GCDFP-15 oraz fosfatazę tyrozynową 4A3 w raku piersi, które zostały wykonane przez zespół z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wstępne wnioski podkreślają istotne znaczenie kliniczne badania ekspresji obu genów. Małgorzata Kalemba-Drożdż zaproponowała badania nad wpływem rodzaju diety: wegańskiej/wegetariańskiej i niewykluczającej mięsa na stężenie metali ciężkich i dioksyn w mleku kobiet. Uzyskane pilotażowe wyniki wskazują na inne czynniki niż dieta, które mogą wywierać wpływ na poziom toksyn w mleku kobiecym. Często obserwowanym problemem zdrowotnym wśród osób pracujących głosem jest zawodowa niewydolność głosu. W tym numerze Justyna Filipowicz-Ciepły i Monika Przybytek przedstawiają efekty fizjoterapii tego typu zaburzeń. Dział prac oryginalnych zamyka tekst Renaty Bajcarczyk i wsp. poruszający ważny społecznie problem, jakim jest profilaktyka raka szyjki macicy i szczepienia przeciwko wirusowi HPV."(...)Pozycja The diet type: vegan or traditional European (non-excluding meat) affects the content of heavy metals, dioxins and polychlorinated biphenyls in human milk(Oficyna Wydawnicza AFM, 2020) Kalemba-Drożdż, Małgorzata; Grzywacz-Kisielewska, Agata; Kin-Dąbrowska, JoannaIntroduction: Environmental pollution with heavy metals, dioxins and PCBs is a serious ecological and health problem, as they enter our bodies with the food we consume. Metals and dioxins can bioaccumulate and biomagnify, thus theoretically lower levels of toxins in the body should characterize individuals using a vegan diet that excludes products of animal origin. Methods: The contents of heavy metals: arsenic (As), barium (Ba), chromium (Cr), zinc (Zn), cadmium (Cd), cobalt (Co), copper (Cu), nickel (Ni), lead (Pb) and mercury (Hg) as well as dioxins and polychlorinated biphenyls (PCBs) was analyzed in the breast milk of 50 women in relation to the type of diet they ate (traditional Polish or excluding meat). The concentration of metals in breast milk was determined with mass spectrometry, whereas the concentration of dioxins and PCBs was determined using gas chromatography. Results: It was found that in some breast milk samples the content of arsenic, barium, chromium, nickel, lead and mercury exceeded admissible concentrations. Higher concentrations of copper and barium were determined in samples from women using the traditional diet, while in breast milk from women on a vegetable diet there was a higher concentration of mercury and nickel. Higher levels of heavy metals were found in breast milk samples collected in spring than in autumn. The concentration of dioxins and polychlorinated biphenyls did not exceed admissible values. Conclusions: The ambiguous influence of the diet type on toxin concentration in human milk was observed. It cannot be stated unequivocally that vegetarian diet is a preventive factor against the accumulation of heavy metals or dioxins and PCBs in human milk.