Przeglądaj wg Autor "Budzowski, Artur"
Teraz wyświetlane 1 - 8 z 8
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Bezpieczeństwo Teoria i Praktyka nr 1-2, 2009(Oficyna Wydawnicza AFM, 2009) Tyburska, Agata; Molo, Beata; Pomykała, Marta; Lipski, Jacek; Nalaskowska, Urszula; Sęk, Andrzej; Bogdalski, Piotr; Ciarka, Mariusz; Łuka, Piotr; Micek, Danuta; Karwowski, Sylwester; Marecik, Krystian; Głodziński, Andrzej; Krawiec, Paweł; Konik, Anna; Pomorski, Paweł; Kosmaty, Piotr; Mirska, Natalia; Aksamitowski, Andrzej; Kozak, Zygmunt; Kozak, Zygmunt; Stachnik, Paweł; Kraj, Kazimierz; Lasoń, Marcin; du Vall, Marta; Budzowski, Artur; Tobolczyk, Grzegorz; Budzowski, KlemensPozycja Bezpieczeństwo Teoria i Praktyka nr 1-2, 2010(Oficyna Wydawnicza AFM, 2010) Lipski, Stanisław; Leszczyński, Ryszard; Fehler, Włodzimierz; Czajkowska, Katarzyna; Diawoł, Anna; Mucha, Bogdan; Kraj, Kazimierz; Прыгунов, Павел; Захаров, Александр; Марков, Сергій; Фініков, Тарас; Krzak, Andrzej; Służałek, Dominik; Bainczyk, Magdalena; Krzak, Andrzej; Budzowski, Artur; Budzowski, KlemensPozycja Bezpieczeństwo Teoria i Praktyka nr 3-4, 2008(Oficyna Wydawnicza AFM, 2008) Ziarko, Janusz; Aleksandrowicz, Tomasz R.; Aksamitowski, Andrzej; Elekes, Edit; Ciechanowski, Grzegorz; Kraj, Kazimierz; Skawińska, Mirosława; Wróblewski, Mirosław; Jakubowska, Margareta; Modzelewski, Łukasz; Ciechanowski, Grzegorz; Krawczuk, Piotr; Sęk, Andrzej; Śnitko, Robert; Żebrowski, Andrzej; Szot, Wiesław; Kwiatkowski, Adam; Gibas-Krzak, Danuta; Płachciak, Grzegorz; Krzak, Andrzej; Molo, Beata; Gibas-Krzak, Danuta; Kraj, Kazimierz; Budzowski, Artur; Skorecki, Michał; Budzowski, KlemensPozycja Bezpieczeństwo Teoria i Praktyka nr 4, 2012(Oficyna Wydawnicza AFM, 2012) Choromańska, Agnieszka; Porwisz, Monika; Budzowski, Artur; Raźniak, Piotr; Czermińska, Małgorzata; Kozaczyński, Waldemar; Rotter, Tadeusz; Láczay, Magdolna; Stańczyk, Jerzy; Domin-Kuźma, Agnieszka; Budzowski, KlemensPozycja Przegląd antropometrycznych mierników otłuszczenia ciała stosowanych w diagnozowaniu otyłości(Oficyna Wydawnicza MA, 2016-06) Lizak, Dorota; Budzowski, Artur; Seń, Mariola; Czarny, WojciechTendencje zdrowotne dotyczące zwiększania masy i wymiarów ciała wśród dzieci, młodzieży, a także osób dorosłych w Polsce nie są optymistyczne. Polska należy do krajów, w których to zjawisko, a właściwie problem zdrowotny zaznacza się w sposób szczególny, tj. ma charakter wzrostowy. O ile BMI (Body Mass Index, wskaźnik Queteleta II) uważany był do tej pory za adekwatny (optymalny) wskaźnik antropometryczny obrazujący stosunek masy ciała do wysokości ciała, tym samym na jego podstawie dokonywana była ocena prawidłowości bądź nieprawidłowości budowy lub funkcjonowania organizmu, tak w ostatnich latach został opracowany nowy miernik odnoszący się do procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w ciele, a mianowicie BAI (Body Adiposity Index), czyli wskaźnik otłuszczenia ciała. Różnice w interpretowaniu tych samych cech somatycznych u różnych osób za pomocą obydwu wskaźników pozwalają wnioskować, iż BMI nie jest najbardziej rzetelnym miernikiem obrazującym ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Odnosi się bowiem do oceny masy ciała, a nie bezpośrednio do zawartości tkanki tłuszczowej. Rozpatrując wskaźniki BMI i BAI w kontekście zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym na podstawie dostępnych w piśmiennictwie wyników badań można stwierdzić, że obydwa wskaźniki w zróżnicowanym stopniu korelują ze zwiększonym ryzykiem występowania tych chorób. Wskaźnik BAI umożliwia szybsze i bardziej precyzyjne diagnozowanie otyłości i ryzyka chorób z nią związanych, jednak wymaga dalszej walidacji. Pomimo tego, zalety BAI predestynują go do włączenia do zestawu stosowanych powszechnie wskaźników antropometrycznych. W niniejszej pracy została poddana ocenie wiarygodność porównywanych wskaźników w świetle dotychczas uzyskanych wyników badań naukowych.Pozycja Przegląd właściwości naturalnych związków polifenolowych zapewniających podwyższenie ochrony skory przed promieniowaniem UV(Oficyna Wydawnicza AFM, 2022) Budzowski, Artur; Gil, ReginaRóżnorodne ekstrakty roślinne i zawarte w nich związki polifenolowe mogą być wykorzystane jako naturalne surowce promieniochronne, stosowane w celu wzmocnienia efektu działania fizycznych i chemicznych filtrów UV wchodzących w skład kosmetyków. Naturalne ekstrakty roślinne, ze względu na niski SPF, samodzielnie nie zapewniają wystarczającej ochrony przed promieniowaniem UV-B, a zwłaszcza UV-A. Dlatego większość kosmetyków promieniochronnych zawiera kombinacje filtrów chemicznych z naturalnymi ekstraktami roślinnymi, które poprzez synergiczne działanie zapewniają efektywną ochronę przed promieniowaniem UV. W rozdziale przytoczone zostały wyniki wieloaspektowych badań mających na celu wyjaśnienie korzystnych właściwości wybranych związków polifenolowych, prowadzących do podwyższenia ochrony skóry przed promieniowaniem UV. Porównane zostały wyniki badań in vivo z udziałem pacjentów lub zwierząt laboratoryjnych z badaniami in vitro obejmującymi hodowle komórkowe, pomiary fizyczne oraz analizy chemiczne. Sklasyfikowano główne kierunki działania promieniochronnego polifenoli, do których należą: absorpcja promieniowania UV, działanie antyoksydacyjne poprzez dezaktywację wolnych rodników, a także dwa kierunki działania biologicznego – przeciwzapalne oraz immunomodulacyjne. Efekt wymienionych działań objawia się w postaci dobroczynnych skutków podwyższania ochrony przed szkodliwym działaniem ultrafioletu.Pozycja Surowce polifenolowe. Zastosowania i perspektywy(Oficyna Wydawnicza AFM, 2022) Kalemba-Drożdż, Małgorzata; Grzywacz-Kisielewska, Agata; Cierniak, Agnieszka; Łukasiewicz, Sylwia; Kyzioł, Agnieszka; Dziedzicka-Wasylewska, Marta; Cohen, Zoya; Maimon, Yair; Kwiecień, Inga; Zdziobek, Patryk; Jodłowski, Grzegorz; Budzowski, Artur; Gil, Regina; Kapler, AdamPRZEDMOWA: "Polifenole są metabolitami wtórnymi roślin i grzybów. Powszechnie występują w kwiatach, korze, korzeniach, łodygach, liściach i owocach roślin. Ich strukturę chemiczną charakteryzuje obecność dwóch lub więcej grup –OH przyłączonych do pierścieni aromatycznych. Do polifenoli zaliczamy lignany, kurkuminoidy, taniny, stilbenoidy, kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Ta ostatnia klasa obejmuje: flawony (np. apigenina), flawanony (np. naringenina), flawonole (np. kwercetyna), flawanole (np. katechiny), izoflawony (np. genisteina), antocyjanidyny (np. malwidyna), chalkony (np. buteina), aurony (np. aureuzydyna) i ksantony (np. α-mangostyna). Do tej pory opisano ponad dziesięć tysięcy związków polifenolowych i wciąż nie poznano ich wszystkich. Właściwości polifenoli to temat intensywnie badany na całym świecie ze względu na możliwe wykorzystanie związków polifenolowych w medycynie, farmakologii, kosmetologii, rolnictwie, dietetyce i przemyśle."(...)Pozycja Zarządzanie bezpieczeństwem produktów kosmetycznych w świetle nowych przepisów unijnych(Oficyna Wydawnicza AFM, 2012) Budzowski, ArturNiniejszy artykuł przedstawia nowe podejście do zagadnienia bezpieczeństwa produktów kosmetycznych wynikające z mającego wejść w życie w lipcu 2013 roku nowego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1223/2009, które znacznie rozszerza zakres obowiązków producentów, importerów i dystrybutorów kosmetyków. W artykule scharakteryzowane zostały najważniejsze typy zagrożeń wiążących się z produkcją, obrotem i stosowaniem produktów kosmetycznych, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu składu chemicznego oraz czystości mikrobiologicznej na bezpieczeństwo kosmetyku. Opisane zostały regulacje prawne dotyczące zapobiegania tym zagrożeniom oraz normy wiążące się z zarządzaniem jakością kosmetyków. Dokonano szczegółowego porównania zapisów nowego Rozporządzenia WE 1223/2009 z przepisami obecnie obowiązującymi w Polsce oraz podjęto próbę określenia praktycznych konsekwencji nadchodzących zmian prawnych dla bezpieczeństwa konsumentów, jak również dla funkcjonowania przemysłu kosmetycznego.