Przeglądaj wg Autor "Laska, Edyta"
Teraz wyświetlane 1 - 6 z 6
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Eutanazja w opinii studentów kierunku Pielęgniarstwo(Oficyna Wydawnicza AFM, 2016) Romanowska, Urszula; Laska, Edyta; Foryś, ZofiaWprowadzenie: Fundamentalnym prawem człowieka jest prawo do życia. Eutanazja definiowana jako przyspieszenie śmierci w celu skrócenia cierpień chorego na jego życzenie, czyli śmierć zadana, sprzeciwiająca się śmierci naturalnej jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Celem badań było poznanie opinii studentów na temat eutanazji. Materiał i metody: W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, jako technikę wykorzystano kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji. Badania przeprowadzono wśród 100 studentów studiów niestacjonarnych II stopnia, kierunku Pielęgniarstwo, Wydziału Zdrowia i Nauk Medycznych Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Wyniki: Analiza materiału badanego wykazała, że większość ankietowanych sprzeciwia się prawnej legalizacji: eutanazji czynnej (60%), eutanazji biernej (56%), eutanazji dzieci (83%), samobójstwa wspomaganego (82%), eutanazji dokonywanej bez zgody i wiedzy chorego (95%). Stwierdzono istotną zależność między popieraniem legalizacji eutanazji czynnej a uznawanymi wartościami chi2(1) = 6,42; p = 0,011 oraz między popieraniem legalizacji samobójstwa wspomaganego a uznawanymi wartościami chi2(1) = 8,63; p = 0,003. Wnioski: 1) Większość badanych nie popiera legalizacji eutanazji oraz samobójstwa wspomaganego; 2) Uznawane wartości miały wpływ na opinie ankietowanych dotyczące legalizacji eutanazji i samobójstwa wspomaganego.Pozycja Państwo i Społeczeństwo nr 4, 2016 : Medycyna i zdrowie publiczne(Oficyna Wydawnicza AFM, 2016) Seń, Mariola; Dębska, Grażyna; Lizak, Dorota; Kudlová, Pavla; Reslerová, Ludmila; Kantorowicz, Małgorzata; Więcek, Magdalena; Romanowska, Urszula; Laska, Edyta; Foryś, Zofia; Burdek, Anna; Ławska, Wioletta; Seweryn, Barbara; Spodaryk, Mikołaj; Ziarko, Andrzej; Strączek, Katarzyna; Sułek, Jolanta; Gołkowski, Filip; Lesňáková, Anna; Rovný, Ivan; Hlinková, Soňa; Cienciała, Antoni; Zelek, Michał; Zelek, Michał; Puka, Dorota; Kopiński, Piotr; Merklinger-Gruchała, Anna; Gołkowski, Filip; Majchrowski, Jacek M.Pozycja Pielęgniarstwo na rzecz milenijnych celów rozwoju. Cz. 2(Oficyna Wydawnicza AFM, 2014) Goździalska, Anna; Kowalewska, Marta; Jaśkiewicz, Jerzy; Kamola, Hanna; Dobrowolska, Beata; Kościołek, Aneta; Richter, Piotr; Stanisz, Andrzej; Łukasz-Paluch, Krystyna; Franek, Grażyna Anna; Trzcińska, Aneta; Mianowana, Violetta; Jendrzejczak, Anna; Poznańska, Małgorzata; Seń, Mariola; Laska, Edyta; Gibas, Beata; Kotyza, Małgorzata; Golik, Magda; Adamski, Radosław; Lizak, Dorota; Maciak, Ewa; Felińczak, Anna; Serafin, Lena; Kądalska, Ewa; Doboszyńska, Anna; Stadnicka, Grażyna; Pawłowska-Muc, Agnieszka; Pajdosz, Barbara; Wrześniak, Barbara Marzena; Klinek, Katarzyna; Bodys-Cupak, Iwona; Janus, Anna; Koleżyńska, Barbara; Wąsowska, Iga; Ptaszyńska, Małgorzata; Repka, Iwona; Wojczyk, Marek; Foryś, Zofia; Franek, Grażyna Anna; Jaśkiewicz, JerzyZ przyjemnością oddajemy w Państwa ręce drugi tom monografii wydanej z okazji XII Kongresu Pielęgniarek Polskich w Krakowie, w którym udział wzięło blisko 500 pielęgniarek, zaprezentowano 160 prac w 9 sesjach. Ta kolejna już publikacja świadczy o dynamicznym rozwoju badań naukowych w pielęgniarstwie. Dowodzi, że pielęgniarstwo to nie tylko zawód, ale i interdyscyplinarna nauka.Pozycja Rola pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania w kreowaniu prozdrowotnych postaw uczniów(Wydawnictwo Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, 2012) Lizak, Dorota; Seń, Mariola; Laska, EdytaWyzwania stawiane przed jednostką we współczesnym świecie, choroby cywilizacyjne i niekorzystne tendencje zdrowotne powodują, że praca przedstawicieli ochrony zdrowia oraz wszystkich, którzy zajmują się zdrowiem, staje się niezwykle istotna. Szczególna rola przypada tu przede wszystkim pielęgniarkom i położnym, na co dzień zajmujących się zdrowiem swoich podopiecznych w różnych fazach ich życia i zdrowia. Ochrona wartości, jaką jest zdrowie i pomnażanie jego potencjału to idea, którą odnajdujemy w zawodach pielęgniarki, położnej czy lekarza. Jeszcze do niedawna, udział w opiece zdrowotnej wiązał się głównie z korzystaniem ze świadczeń w sposób bierny, natomiast obecnie, to również branie odpowiedzialności za zdrowie własne i innych ludzi oraz czynne uczestnictwo w tworzeniu środowiska sprzyjającego zdrowiu. Budowanie świadomości zdrowotnej społeczeństwa, opartej na przekonaniu, że styl życia jest głównym, modyfikowalnym czynnikiem determinującym zdrowie, zwiększa działania ludzi na rzecz zdrowia. Inicjatorami dla tych działań, mogą być więc przedstawiciele zawodów medycznych, ze szczególnym uwzględnieniem pielęgniarki. Wychowanie szkolne jest niezbędnym elementem przygotowania młodego człowieka do aktywnego uczestnictwa w życiu społecznym, świadomego i odpowiedzialnego za dokonywane wybory, w tym także zdrowotne. Ważnym elementem tego procesu będzie edukacja zdrowotna, której realizatorem poza rodziną, nauczycielami i wychowawcami jest pielęgniarka środowiska nauczania i wychowania, jako jedyny profesjonalnie przygotowany pracownik ochrony zdrowia na terenie szkoły.Pozycja Urozmaicone spożycie żywności przez studentów różnych uczelni w Polsce(Oficyna Wydawnicza AFM, 2014) Seń, Mariola; Laska, Edyta; Gibas, Beata; Kotyza, Małgorzata; Golik, Magda; Adamski, Radosław; Lizak, DorotaIntroduction: Proper health behaviours and healthy eating are a significant factor that helps maintain health and reduce the risk of diseases. The varied food intake is a key element of proper nutrition every man. Proper diet also affects our productivity at work, at college, and on the development of social relationships and perform household duties. Objective: The aim of this study was to evaluate the variety of food consumption among students of different universities in Poland. Material and Methods: As the study technique a standardized questionnaire variety of food consumption FIVeQ was used, developed by Eve Niedźwiedzka and Lydia Wądołowska from the Department of Human Nutrition University of Warmia and Mazury in Olsztyn. Questionnaire consists of 79 questions. The questions concerned the variety of food consumption or consumption of various range of products from basic 8 food groups. The study was conducted on a group of 282 people in the period from March to April 2013. They were students of computer science University of Mining – Metallurgy in Krakow (63 persons), nursing at Andrzej Frycz Modrzewski Krakow Academy (53 persons), the direction of chemical engineering Cracow University of Technology (24 persons), medical direction of the Pomeranian Medical University in Szczecin (69 persons) and law students at the Jagiellonian University in Krakow (73 persons). Results: The study revealed a diverse varied food intake for the courses of various universities. Among the students of the Academy of Science – Technology in Krakow – the direction of science were found in 59% of enough variety of food consumption, 21% adequate, 19% good and 1% excellent. Cracow University of Technology – Chemical Engineering course was observed in 54% enough variety of food consumption, 21% good, 17% inappropriate and 8% very good. Jagiellonian University in Krakow – the law direction: 48% very good variety of food consumption, 34% good, 14% adequate and 4% inadequate. Andrzej Frycz Modrzewski Krakow Academy – the direction of nursing: 43% good variety of food consumption, 32% adequate, 17% very good and 8% inadequate, and at the Pomeranian Medical University in Szczecin – of Medicine found in 52% enough variety of food consumption, 29 % good, 17% inappropriate and 2% very good. Conclusions: The study allowed us to formulate the following conclusions: 1. The best results in terms of food consumption were obtained varied among law students of the Jagiellonian University (48% achieved very good results and 34% good, and only 4% inappropriate) and nursing students at Andrzej Frycz Modrzewski Krakow Academy, where 17% achieved very good results and 43% good results, and only 8% inadequate. 2. It is interesting, however, that the students of the medical well despite a good knowledge of topics related to health and proper nutrition received not the best results in terms of food intake varied: 17% inappropriate, 52% adequate, 29% good, and only 2% very good. 3. Students of technical universities: AGH – University of Cracow and obtained the worst results in terms of varied food intake. The conclusion is that the promotion of a healthy lifestyle and nutritional education especially of young people is still current and important task of public health.Pozycja Zarys psychologiczno-społecznych implikacji mobbingu jako zjawiska zagrażającego zdrowiu(Wydawnictwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie, 2016) Lizak, Dorota; Laska, EdytaMobbing jest coraz bardziej powszechnym zjawiskiem społecznym, stanowiącym stosunkowo młody obszar rozważań i naukowej eksploracji, problemem istotnie zaburzającym stosunki międzyludzkie z wykluczeniem jednostki z grupy czy wspólnoty włącznie. Zważywszy, że problematyka mobbingu staje się zagadnieniem poruszanym w mediach czy będącym przedmiotem postępowań sądowych, można by nawet zaryzykować stwierdzenie, że stało się ono w ostatnich latach pojęciem modnym, co jednoznacznie wskazuje na nasilanie się pewnych niekorzystnych zachowań i tendencji, zarówno w obrębie grup zawodowych, jak i wśród poszczególnych jednostek. Wiele trudności przysparza jednak udowodnienie sprawcy jego winy, gdyż wymaga to dostarczenia materiału dowodowego, ale z drugiej strony jest niezwykle istotne, ponieważ ofiary mobbingu często potrzebują fachowej pomocy, gdyż cierpią psychicznie, a w niektórych przypadkach nawet fizycznie. Celem pracy jest przedstawienie mobbingu jako patologicznej formy interakcji społecznych oraz możliwych działań zapobiegawczych.