Przeglądaj wg Słowo kluczowe "sichere Ernährung"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Bezpieczeństwo żywieniowe dzieci podczas wycieczek szkolnych (na przykładzie analizy stron internetowych wybranych szkół podstawowych)(Oficyna Wydawnicza AFM, 2019) Cybula, Iwona„Bezpieczna szkoła” wiąże się m.in. z promowaniem zdrowego stylu życia, kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych oraz przeciwdziałaniem nadwadze i otyłości wśród dzieci i młodzieży poprzez upowszechnianie informacji o zdrowym żywieniu. Aspekt praktycznego nauczania w procesie edukacyjnym jest niezwykle ważny. Częściej poprzez wzorce zachowań, które sami stosujemy, jesteśmy w stanie przekazać więcej niż najciekawiej poprowadzone lekcje w szkole. Niestety, podczas wycieczek szkolnych wizyta w McDonald’s lub KFS to powszechny obyczaj. Analiza programów wycieczek szkolnych pod kątem jakości oferowanych w ich trakcie posiłków jednoznacznie pozwala stwierdzić, że szkoły podstawowe, na podstawie których przeprowadzono badania, nie spełniają założeń bezpiecznej szkoły. Kwestie teoretyczne nie pokrywają się z praktyką w nich stosowaną. Warto odejść od niechlubnego zwyczaju zabierania dzieci w miejsca, które w rezultacie mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Narzędzia prawne niezbędne w tym zakresie istnieją, pozostaje kwestia ich rzetelnego stosowania. Leży to w gestii dyrekcji każdej placówki.