4.2 Nagrodzone prace dyplomowe
Stały URI dla kolekcji
Przeglądaj
Przeglądaj 4.2 Nagrodzone prace dyplomowe wg Temat "Dietetyka"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Problematyka i zasady żywienia pacjentów hospitalizowanych w oddziałach psychiatrycznychGłowacka, Aldona; Spodaryk, Mikołaj; DietetykaZe wstępu: "Zdrowie psychiczne jest nieodłącznym składnikiem, dobrostanu człowieka. Zaburzenia psychiczne występują w ciągu życia u wysokiego odsetka osób z populacji ogólnej, towarzyszą także licznym chorobom somatycznym i mają istotny wpływ na ich przebieg ” W szpitalu psychiatrycznym im dr J. Babińskiego w Krakowie przebywają pacjenci o różnej charakterystyce zaburzeń, nie tylko z zaburzeniami psychicznymi jako chorobą zasadniczą ale także z schorzeniami somatycznymi, dla których zaburzenia psychiczne stanowią problem współistniejący. Aktualnie w opiece szpitalnej pozostaje ponad 1000 pacjentów, hospitalizowanych w oddziałach stacjonarnych i dziennych. Dział żywienia przygotowuje posiłki dla ponad 800 pacjentów, pozostali hospitalizowani w oddziałach dziennych zazwyczaj z posiłków nie korzystają. Specyfika schorzeń u tych pacjentów wymaga zastosowania odpowiednich diet, które stanowią ważny element w procesie leczenia."(...)Pozycja Problemy żywieniowe ludzi starszychKusznir, Anna; Lemańska, Dorota; DietetykaZe wstępu: "Od wielu lat obserwujemy, że polskie społeczeństwo, podobnie jak wiele społeczeństw Zachodu, starzeje się. W gronie ludzi starszych na szczęście powiększa się grupa osób, które za cel stawiają sobie jak najdłuższe zachowanie dobrego zdrowia. Starzenie organizmu jest genetycznie zaprogramowane, postępuje z upływem lat i przebiega powoli. Życie seniorów wydłuża się dzięki postępowi medycyny, wzrostowi stopy życiowej oraz zwiększeniu dostępu do wiedzy. W procesie starzenia żywienie jest najważniejszym czynnikiem warunkującym o stanie zdrowia. Sposób odżywiania ludzi starszych powinien być zgodny z normami, a jednocześnie modyfikowany w zależności od stanu zdrowia, funkcji narządów, zdolności organizmu do pobierania i przyswajania pokarmów"(...)